Asociatia Alternativ

Information

This article was written on 24 Jul 2013, and is filled under Info.

Current post is tagged

, , , , , , , ,

Romania merge cu Retrofix la Solar Decathlon Europe 2014

upTIM_StudentFest1_mic

Echipa upTIM este echipa studentilor Universitatii Politehnica din Timisoara si a Universitatii de Vest din Timisoara, care dezvolta un prototip de locuinta ce functioneaza exclusiv cu energie solara, pentru cel mai prestigios concurs universitar din lume, ce promoveaza arhitectura sustenabila si tehnologiile integrate, Solar Decathlon Europe 2014.

Asociatia UPTIM a fost creata pentru a construi cadrul necesar dezvoltarii de proiecte si programe universitare de educatie prin practica, in cadrul conlucrarii interdisciplinare si pentru a dezvolta concepte si solutii tehnice inovatoare in domeniul sustenabilitatii mediul construit.

Proiectul Retrofix este prototipul de reabilitare termica a apartamentelor construite in perioada comunista, pe care echipa upTIM il proiecteaza si il va construi în fata Palatului de la Versailles in iulie 2014, in cadrul expozitiei Solar Decathlon Europe 2014.

Proiectul este conceput in doua etape, prima reprezentand integrarea unui sistem de anvelopare care sa asigure izolarea termica si fonica, precum si gazduirea instalatiilor cu integrarea tehnologiilor solare, iar cea de-a doua reprezinta extinderea pe orizontala si/sau verticala a apartamentelor din blocurile vechi. Retrofix reprezinta un sistem inovativ care aduce o imbunatatire semnificativa in ceea ce priveste locuirea la bloc.

Echipa upTIM realizeaza o serie de evenimente care au ca rol consultarea populatiei in vederea stabilirii unor directii clare de dezvoltare a proiectului. Workshopul desfasurat in timpul StudentFest 2013 a avut ca rezultat pavilionul temporar „La poveste” din cartierul Soarelui, care este acum loc de întalnire între membrii echipei si locuitorii cartierului. Cu ajutorul locuitorilor am organizat dezbateri, activitati interactive si evenimente pentru copii, deoarece urmarim si educatia lor in spiritul ecologiei si dezvoltarii durabile.

In iunie 2014 vom transporta prototipul in Franţa la Versailles, unde va fi expus timp de 2 saptamani in Cite du Soleil, amplasamentul amenajat pentru expunerea celor 23 de prototipuri de locuinte solare, urmand ca ulterior sa il reconstruim in campusul Universitatii „Politehnica” din Timisoara, pentru a fi promovat catre publicul larg ca rezultat al cercetarii mediului universitar timisorean in domeniul eficientizarii consumului de energie a blocurilor construite in perioada socialista.

Retrofix – Solar Decathlon Europe 2014 from upTIM on Vimeo.

Noi sustinatori Echipa PRISPA, reprezentanta Romaniei la editia precedenta a concursului Solar Decathlon Europe, ne-au oferit recent o parte din uneltele si materialele folosite de ei la editia precedenta a concursului, cat si un sprijin financiar.

Grupul Saint-Gobain, prin marcile sale Rigips, Isover, Weber si Saint-Gobain Glass, sustine proiectul Retrofix cu sisteme si solutii pentru un habitat durabil, care raspund marilor provocari ale prezentului – reducerea consumului de energie si protectia mediului înconjurator – oferind in acelasi timp confort si siguranta ocupantilor

Pentru informatii despre upTIM sau daca doriti sa sustineti acest proiect:

Asociatia upTIM | CUI 31989299 | IBAN RO93 BRDE 360S V648 5596 3600

Retrofix – Solar Decathlon Europe 2014

str. Traian Lalescu, nr. 2/A, cam 702, 300223, Timișoara

www.up-tim.org

Retrofix este proiectul dezvoltat de Asociația upTIM pentru Solar Decathlon Europe 2014.