This article was written on 12 Jun 2012, and is filled under Online.

, ,

Platforma Europeană dedicată profesioniștilor din domeniul construcțiilor verzi

Un instrument de socializare și o platformă special concepută pentru a conduce tranziția pieței construcțiilor către un viitor sustenabil, prin îmbunătăţirea semnificativă a modului de proiectare, construire şi folosire a clădirilor. Este accesibilă publicului din Martie 2012, însă lansarea oficială la nivel  internațional va avea loc în cadrul târgului  Consense  , la Stuttgart ,  pe 19-20 iunie 2012.

Industria construcțiilor a fost una conservatoare, suferind schimbări foarte puține în ultimele decenii. Recunoaşterea faptului că resursele sunt limitate şi înţelegerea impactului semnificativ pe care Îl au clădirile asupra mediului nostru a condus la o schimbare semnificativă în industria construcțiilor.

Pentru a atinge obiectivele stabilite la nivel european în ceea ce privește eficiența energetică și emisiile de CO2, este nevoie de o schimbare completă a practicilor din domeniul construcțiilor. Construction21 a luat naștere cu scopul de a ajuta specialiștii din domeniu să dezvolte modalități noi de construcție în întreaga Europă.

Nucleul Construction21 este o bază de date cu

• studii de caz ale celor mai inovatoare clădiri din Europa
  • produse şi servicii inovative care au fost folosite ȋn cadrul acestor clădiri
  • știri și noutăți din domeniul construcțiilor

Membrii platformei  pot

• Publica știri despre inițiativele sustenabile
  • Trimite comentarii la articolele publicate
  • Face parte din comunități și să se implice în discuțiile de pe forumuri
  • Publica studii de caz și da un exemplu prin proiectele în care sunt implicați
  • Interacționa și stabili relații de colaborare cu ceilalți membri C21
  • Fi la curent cu ultimele știri de la nivel European și național în domeniu
  • Să-și promoveze proiectele şi realizările inovatoare

Un sistem de informații național și internațional

Construction21 este prima comunitate multi-disciplinară şi multi – lingvistică despre clădiri verzi din România şi din Europa

• Șase platforme naționale în 2012: Franța, Germania, Italia, Lituania, România și Spania
  • Cele 27 de țări Europene în 5 ani.
  • Construction21.eu este o platformă deschisă şi cu acces gratuit, , legată şi de BUILD-UP, portalul european pentru eficienţă energetică ȋn domeniul construcţiilor, asigurând astfel  informațiilor de interes internațional traduse și adăugate pe acest portalvizibilitate Europeană

Construction21 este o rețea de colaborare dedicată tutror practicanților în construcții:

• ingineri,
  • arhitecți,
  • proprietari,
  • dezvoltatori,
  • manageri de facilități sau active,
  • avocați,
  • auditori energetici,
  • companii care au dezvoltat şi implementat produse inovative,
  • organizaţii verzi sau organizaţii din domeniul construcţiilor ,
  • academicieni,
  • autoritățile locale și asociațiile guvernamentale  …

Nimeni nu e familiar cu toate subiectele legate de domeniul clădirilor durabile. Pentru a-și îmbunătăți practicile, specialiști din fiecare domeniu împărtășesc rezultatele cercetărilor și experiențele pe care le-au avut în cadrul propriei comunități, fiind conduși de un expert în acel sector. Grosimea stratului de aer, managementul performanței energetice, analiza ciclului de viață, urbanism sustenabil…

Construction21 acoperă toate domeniile, tehnice la modul general sau pe cele manageriale. Mai mult de-atât, comunitățile pot organiza evenimente în „viața reală” precum târgurile, conferințe sau vizite, sau le pot da acestora o mai mare vizibilitate.

În domeniul construcțiilor durabile, practicanții au nevoie de informații de calitate și de necontestat. Există foarte multe subiecte de dezbătut în timp ce informațiile valoroase sunt foarte rare. Acesta este motivul pentru care organizațiile naționale experte în domeniu sunt chemate să își unească forțele, cu scopul de a face acest centru de resurse din indistria construcțiilor să devină o realitate. În acest fel ei vor împărți conducerea și dreptul de proprietate asupra Construction21.

Organizații din cele șase țări fondatoare au aderat unui Consorțiu pentru a crea Construction21,  partenerul român al acestuia fiind Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC).

Pentru mai multe detalii despre  accesați www.construction21.eu/romania , iar despre lansarea internațională a acestuia la târgul Consense accesați http://www.construction21.eu/romania/articles/ro/lansarea-oficial-la-nivel-internaional-a-platformei-construction21-in-cadrul-targului-consense-la-stuttgart-pe-19-iunie-2012.html .