This article was written on 13 Jan 2012, and is filled under Cursuri/Training.

, , , , , ,

Atelier de jurnalism şi antropologie cotidiană

Scopul cursului de faţă este să vă înveţe cum să scrieţi jurnalistic. Mai bine-zis, cum să vă arate că deja ştiaţi să o faceţi, dar nu o conştientizaţi.

Credeţi că viaţa de zi cu zi, fie ea la locul de muncă sau acasă, e doar o rutină monotonă şi fără sfîrşit? Că nimic din ce se întîmplă în jurul vostru – de la mama care roboteşte prin bucătărie sau se uită la o telenovelă pînă la secretara care face conversaţii acide printre cafele sau la şeful care încearcă să-ţi impună autoritatea – nu e destul de interesant? Nu e relevant ca…subiect?

Subiect nu pentru o operă literară, o compunere cu multe epitete calificative, aşa cum aţi învăţat la şcoală că dă bine (omătul argintiu, de pildă, sau frunzele ruginii…), ci pentru un articol. Fie el o simplă ştire, o relatare, un interviu, un reportaj, sau, de ce nu, un feature sau un editorial, sau un fragment de jurnal postat pe un blog.

Cursul de faţă îşi propune dacă nu să vă înveţe, măcar să vă semnaleze cum poţi să spui multe, şi importante în puţine cuvinte; şi, mai ales, bine structurate… Pe scurt – cum să scrieţi jurnalistic: lipsit de patos inutil şi…eficient.

Şi despre ce. Cum să obsevaţi lumea mică, dar consistentă din jurul vostru şi să găsiti în ea subiecte dacă nu senzaţionale, măcar emoţionante şi relevante cel puţin pentru o comunitate. ”Antropologia cotidianului” nu e doar o formulă pompoasă, ci studiul acestei lumi.

Cele zece şedinţe ale cursului se vor strădui să vă lămurescă ce înseamnă un text jurnalistic, fie el în print sau online, la noi sau aiurea (cu exemple concrete şi studii de caz). Vom stabili cum şi de unde trebuie să te documentezi pentru un articol, ce înseamnă o sursă şi cum trebuie ea tratată; Ce înseamnă munca de teren; Cît de important este contactul direct cu interlocutorul (interlocutorii) şi cît de esenţială este observaţia directă; cum şi ce observăm; ”trucuri” stilistice pentru a scrie jurnalistic (de la gramatică, vocabular pînă la …punctuaţie); ce e fapt şi ce e opinie – cum avem voie să ne exprimăm sentimentele în… formule fixe; cum şi ce e etic să scriem.

În sfîrţit, despre ce putem scrie: cum ne alegem subiecte, în funcţie de cui ne adresăm şi ce interese are publicul nostru, în raport cu tipul de publicaţie dar şi cu capacităţile noastre de a găsi..ceva în nimic. Cum se creează tensiune jurnalistică într-o apă aparent liniştită. De ce avem nevoie de poveste (de astă dată, de o poveste bazată pe fapte reale) şi cum o creăm.

Ajutîndu-ne de manuale de jurnalism (David Randall, Mihai Coman), de antropologie, (Vintilă Mihăilescu, Mihai Coman), dar şi de exemple de scrieri mari despre lucuri aparent mici din jurul nostru ( Roland Barthes, Mitologii, Jerome Garcin, Noile mitologii, Alain de Botton, Sex, shopping şi un roman). De texte jurnalistice ( printre altele, şi din Dilema veche).

Dar şi de propriile voastre texte. În general scurte. Care vor trebui produse de la o prelegere al alta. Un pic mai lungi în final, cînd va fi nevoie de un proiect jurnalisitc: bazat pe observarea unor locuri şi persoane din propria voastră vecinătate…

Un atelier susţinut de Iaromira Popovici din 23 ianuarie (18h30), înşirat pe 1o “episoade”. Inscrierea se face online la Fundatia Calea Victoriei, clic aici.